DE HOKJESDENKER-half juni 2013

Mijn eerste schema om mijn probleem duidelijk te krijgen

De endocrinoloog vertelde ons bij ontslag uit het ziekenhuis al dat er waarschijnlijk een periode komt waarin ik minder of helemaal geen insuline hoef te spuiten. Insuline wordt gemaakt door de bétacellen in de alvleesklier. Deze heeft de laatste tijd behoorlijk in de stress gezeten en nu ik insuline spuit kan dit orgaan wat meer ontspannen. Daardoor gaat hij meer insuline maken en hoef ik tijdelijk minder of helemaal niet te spuiten! Deze fase heet de honeymoon fase. Mmmm…
Dus ik maak nog wel insuline?

Ja, een klein beetje nog maar!
Dan is de volgende vraag die ik mij stel: als ik dan toch nog insuline produceer, dan is het toch heel logisch dat ik daar heel zuinig mee ga doen? Ik pas mijn dieet aan. Ik neem geen ‘snelle’, geraffineerde en ongeraffineerde suikers meer en ga mij verdiepen in hetgeen wat voeding voor mij kan doen.
In korte tijd geef ik mijzelf een medische cursus over diabetes cadeau. Ik lees veel en hoor ook veel verhalen. Diabetes type 1 houdt in dat ik onderdeel van de alvleesklier aan het aanvallen ben en dat is aangetoond in mijn bloed. Ik heb een auto-immuunziekte en dat houdt in dat ik een bepaalde weg moet ingaan, een weg met insuline dus?
Ik maak voor mijzelf een overzicht (zie foto) om het goed te begrijpen. Dit is iets wat ik beroepsmatig altijd doe om problemen inzichtelijk te maken, dus waarom nu niet, nu het mijzelf aangaat?
Jullie moeten weten dat ik niet zo’n hokjesdenker ben en dat ik het moeilijk vind om mij te berusten in het hokje waar ik ingeduwd word. Heb ik dan helemaal geen alternatief ? Iedereen die ik spreek zegt van niet, maar ik wil me er niet bij neerleggen. Ik zoek verder en krijg ontzettend veel steun van mijn wederhelft Annette.
Ik koop een boek wat meer inzicht geeft over de invloed van voeding op de bloedsuikers. In dit boek zitten lekkere menu’s voor stabiele bloedsuikers (“Weten van (h)eerlijk eten”, door Rineke Dijkinga).
Met mijn eerder besproken ex-collega, René, spreek ik regelmatig over de diabetes. Hij is een oprecht sportman en fietst zich elk weekend het snot voor de ogen. Hij vertelde dat als hij intensief sport dat hij soms een hele dag geen insuline hoeft te spuiten! Op de sportschool waar ik kom vertel ik mijn verhaal en het verhaal van René. Een dag niet spuiten…dat klinkt mij als muziek in de oren! De sportinstructeurs gaan serieus aan de gang met deze informatie en komen met een schema waarbij mijn spieren anders gestimuleerd gaan worden. Ik voer dit schema vier keer per week uit en niet zonder resultaat!
Mijn voelsprieten gebruik ik nu zeer regelmatig en ontwikkel ik verder. Hoe voel ik mij? Hoe zijn mijn bloedsuikers? Met mijn huisgenoten doe ik een spelletje bloedsuikers raden. Meestal ben ik de winnaar!
Met mijn aangepaste voedingsgewoontes zijn mijn bloedsuikers zeer stabiel geworden. Ik voel mij goed. En dat is niet alleen subjectief. Met de bloedsuikermetingen heb ik dit objectief gemaakt! Ik ontdek een voordeel van het controleren van de bloedsuikers! Ik zie direct resultaat en leer daar veel van. Wat steek ik in mijn mond en wat is daar het resultaat van? En wat doet beweging veel zeg! Ik krijg er lol in om mijn bloedsuikers naar beneden te trainen! Mijn bloedsuikers heb ik helemaal onder controle.
Ik controleer mijzelf zo’n 6-7 keer per dag met behulp van een vingerprik. Regelmatig zit ik heel laag, waardoor steeds minder insuline nodig is. Totdat ik na 3 weken helemaal van de insuline af ben! En ik voel mij beter!
De endocrinoloog kijkt vol bewondering naar de strakke waardes van mijn bloedsuikers. Ja dit is echt de honeymoonfase! Ik heb mijn bedenkingen. Ik stel de volgende vraag aan mijn arts: Bestaat er wel een honeymoonfase? Zou het niet zo kunnen zijn dat de pas gediagnosticeerde diabetespatiënt geen of minder insuline nodig heeft omdat hij zich bewuster is van zijn voedingspatroon en dit heeft aangepast? De gemiddelde mens houdt een dieet niet vol waardoor dit een tijdelijke fase zal zijn. Wat doet voeding met een mens? En is een leven zonder brood, pasta, rijst en aardappelen voor de lange termijn wel mogelijk? En hoe gaat het volgende maand als we op vakantie gaan?
In het volgende blog beschrijven we onze avonturen in de Verenigde Staten waar 67 miljoen diabeten wonen…

De reden dat ik dit blog ben begonnen is dat mij iets is overkomen in mei 2013 (Diabetes type 1). Na deze diagnose ben ik een andere weg ingegaan en kan op dit moment (november 2014) nog steeds zonder insuline. Hoe doe ik dit? En wat komt er allemaal op mijn weg? Ik ben op zoek naar soortgelijke ervaringen en zoek wereldwijd. Maar ik kan niemand vinden met deze ervaring. Leuk als je mij volgt en een reactie achter laat. Volgende keer meer….

4 gedachtes over “DE HOKJESDENKER-half juni 2013

  1. Leuk om te lezen!
    Ik heb zo’n 25 jaar geleden mijn eindscriptie van de opleiding tot diëtiste geschreven over ‘Diabetes en sport’. Maar die ging meer over het effect van sport op je insulinegebruik. En minder over het minderen van Koolhydraten. Veel veranderd in al die jaren (trouwens dietiste zijn bleek niet mijn roeping te zijn, dus maar 3 jaar gewerkt in die richting)
    Kijk uit naar je volgende blog!

    Geliked door 2 people

  2. beste Gertjan,
    Ik zag je blog op facebook voorbij komen. Ik ben zelf werkzaam in de sport en daardoor geinteresseerd in voeding en sport. Ik volg zelf in grote lijnen het paleo dieet en heb daar veel over gelezen. Mark Sisson is de grootmaker van het paleo Principe en op zijn blog marks daily apple schrijft hij geregeld over het effect van voeding op diabeter type 2 maar ik herinner me dit artikel over type 1. Het geeft ook reverenties naar onderzoeken mbt DT1 en tips mbt voeding. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

    http://www.marksdailyapple.com/type-1-diabetes-paleo-primal/#axzz3K9qi41yL

    Mvg, Nick

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie