DE DRAAIMOLEN OF MALLEMOLEN? September 2013

IMG_8298

De zorg rondom de diabetes type 1 patiënt is goed geregeld in Nederland. Naast dat je de endocrinoloog bezoekt, bezoek je eveneens de diëtist, de podotherapeut en de prikzuster. Ik ben nu echt patiënt en mag meedraaien in de draaimolen ofwel de diabetescarrousel van het ziekenhuis waar ik aan verbonden ben. De diabetescarrousel is ingericht op efficiënt behandelen van de patiënt. Binnen een tijdsbestek van 2 uurtjes heb je alle professionals bezocht.

Bij de endocrinoloog worden de bloedwaarden besproken. Gewicht en bloeddruk zijn onderzocht en de arts vraagt vol belangstelling of het nog een beetje te doen is dit dieet. Ik zeg dat het inmiddels geen dieet meer is maar een manier van leven is geworden en dat ik geniet van deze fase zolang als deze nog duurt. Deze fase heet nog steeds de honeymoonfase. De arts bevestigt dit gelijk en op de vraag hoe lang de honeymoonfase kan zijn zegt hij dat dit één tot twee jaar kan duren. Uit de houding van de endocrinoloog lees ik af dat ik totaal geen kans maak om dit record te breken. Wat een mooie uitdaging denk ik bij mezelf!

Er wordt nog steeds insuline in kleine hoeveelheden aangemaakt. Dat is ook aan de bloedwaardes te zien. Ik eet nog steeds geen snelle koolhydraten en kijk naar de glycemische lading van hetgeen ik eet. De bloedsuikers blijven goed, maar af en toe zitten er wel piekjes in. Meestal komt het omdat ik nog niet goed weet wat bepaald voedsel doet met mijn bloedsuikers. Wat stoppen ze in een restaurant bijvoorbeeld in een salade? Aan mijn bloedsuikers zie ik welke restaurants (kant en klare) dressings gebruiken waar waarschijnlijk een heleboel suikers in zitten.
Voor de eerste keer bezoek ik de podotherapeut die allerlei testjes met mijn voeten doet om een uitgangspunt te krijgen over de staat van het functioneren van de zenuwen en de huid van mijn voeten. Alles is zoals verwacht helemaal goed…Ik realiseer mij dat dit is om de gevolgen van de insuline op langere termijn te kunnen monitoren.
Daarna bezoek ik de diëtist. Ik vertel mijn verhaal en welke boeken ik raadpleeg om tot een goed dagmenu te komen om mijn bloedsuikers zo laag mogelijk te houden. Ik uit mijn enthousiasme over de resultaten. Ik ben da ook erg pissig als de diëtist mij verteld dat ik dit niet vol kan houden. Maar dan kent ze mij nog niet! Zij plaatst kritische kanttekeningen omdat ik mogelijk tekorten krijg doordat ik geen brood eet. Hè, jammer dit. Ik heb het gevoel dat de diëtist niet kan of wil meedenken met mij. Ik zit op een heel ander spoor. Het ergste vind ik eigenlijk dat ze totaal niet luistert naar onze oplossingen om de tekorten te compenseren. Ik vertrek zonder een vervolgafspraak te maken.
Ik heb nu één rondje meegedraaid in deze mallemolen en eigenlijk staat mijn besluit vast. Ik stap eruit. Als ik eenmaal ga spuiten met insuline is het vroeg genoeg om weer een keer in te stappen. Alleen de endocrinoloog bezoek ik nog. En ik ga mijn eigen weg qua eten. Het is een hele uitzoekerij dat weer wel, maar het is de moeite waard. Het internet biedt heel veel informatie.
Ik ga op zoek naar mensen die dezelfde ervaring hebben met een langere honeymoonfase en beperk mij niet tot Nederland. In Denemarken is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar koolhydraat beperkt eten en de invloed daarvan op bloedsuikers. Het valt mij op dat men in Denemarken hier meer mee bezig is dan in Nederland. De wetenschappelijke onderzoeken over koolhydraatbeperkt eten richten zich met name op diabetes type 2. Het lijkt wel of niemand het aandurft om onderzoek met Diabetes type 1 te doen. Ik heb contact met dr.Eric Westman (Duke University Medical Center), de internist die meegeschreven heeft aan het nieuwste Atkins boek. Hij schrijft dat ik zo door moet gaan.
Hoe meer of eigenlijk hoe minder ik over dit onderwerp vind hoe vastberadener ik word!
Ik besluit naast mijn voeding nog meer met bewegen, oftewel sporten, aan de slag te gaan. Hierover de volgende keer meer.

De reden dat ik dit blog ben begonnen is dat mij iets is overkomen in mei 2013 (Diabetes type 1). Na deze diagnose ben ik een andere weg ingegaan en kan op dit moment december 2014) nog steeds zonder insuline. Hoe doe ik dit? En wat komt er allemaal op mijn weg? Ik ben op zoek naar soortgelijke ervaringen en zoek wereldwijd. Maar ik kan niemand vinden met deze ervaring. Leuk als je mij volgt en een reactie achter laat. Volgende keer meer……..

Advertenties

Een gedachte over “DE DRAAIMOLEN OF MALLEMOLEN? September 2013

  1. Hi Gert-Jan, lees je blog van inmiddels ruim een jaar geleden. Ben benieuwd hoe het nu met je gaat. Hoop dat je keuzes je sterker gemaakt hebben zowel fysiek als geestelijk. Veel succes en sterkte met het pad dat je bewandeld. Tot gauw ergens. Gr. Arthur Detering

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s