September 2014: IJSBAD, Wim Hof, The Iceman

Ijsbad Wim HofIn september ga ik naar de workshop van The Icemen, Wim Hof. Wat een charismatische man is dit! Wim heeft aangetoond dat ons zenuwstelsel toch niet zo autonoom is dan gedacht wordt, maar wel degelijk in relatie staat met het immuunsysteem. Vandaar ook mijn deelname, wat kan ik doen om mijn immuunsysteem te beïnvloeden?

Wim werkt samen met oa. de Radboud Universiteit die allerlei interessante metingen aan hem verricht onder extreme omstandigheden zoals warmte en koude in combinatie met fysieke inspanning. Deze metingen leveren interessante inzichten op, bijvoorbeeld hoe Wim in staat is om zijn lichaamstemperatuur constant te houden terwijl hij in een bak met ijs ligt. Wim is ervan overtuigd dat hij niet uniek is en geeft aan dat iedereen kan wat hij doet, bijvoorbeeld ongetraind een marathon lopen over de noordpool of in de woestijn. Zie ook de bronnen.

In de workshop leer ik ademhalingstechnieken en doe ik aan yoga. Ademen met je middenrif is één van deze technieken. Meer zuurstof tot je nemen “ontzuurt” je lichaam waardoor “aanvallen” van buiten uitgeschakeld worden. Volgens Wim zou je deze techniek iedere dag moeten doen, het maakt je sterker en weerbaarder!
Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die Wim je laat ervaren. Met de “standaard’ oefening kom je helemaal tot rust en na een aantal oefeningen mag je stoppen met ademen en wachten op de zogenaamde ademhalingsprikkel. En wat blijkt… deze blijft heel lang weg. Ik heb niet op mijn horloge gekeken maar schat in dat ik ca. 3 minuten geen behoefte heb gehad om te ademen.
Een andere techniek, waarbij je je lichaam helemaal volpompt met zuurstof, is voor mij ook een openbaring. Na deze oefening doe je een aantal push-ups en verbreek je geheid je record. Ongelofelijk, je kan gewoon door blijven gaan en voelt je super sterk! Na deze oefeningen gaan we door met yoga en vertelt Wim over allerlei initiatieven die hij onderneemt met zijn cursisten. Hij beklimt ieder jaar de Kilimanjaro met een groep enthousiastelingen en breekt diverse records. Door de gesprekken met mijn mede cursisten realiseer ik me dat Wim dit soort uitdagingen veelal onderneemt met mensen met een ziekte.

De cursus wordt afgesloten met de ultieme test, het ijsbad. Een badkuip wordt tot de rand volgegooid met ijsblokjes en allemachtig, wat is dat koud zeg! Ik stap erin en mijn adem stokt, wat ik vervolgens compenseer door heel snel en kort te ademen. Fout, volgens wat ik zojuist geleerd heb. Ik kan maar aan één ding denken: hoe kom ik zo snel mogelijk uit dit bad?! Maar ik laat me niet kennen. Wim coacht mij en ik volg zijn adviezen op. Ik ga ademen met mijn middenrif, ik probeer me te ontspannen en dan gebeurt er iets heel bijzonders: het bad wordt van het ene op het andere moment “warm”. Het is net alsof er een knop omgaat! De kou is verdwenen en ik heb het gevoel dat ik hier gewoon kan blijven badderen…

Er is weer een nieuwe wereld voor mij open gegaan. Vanaf nu douche ik iedere dag koud af en iedere ochtend probeer ik als ik wakker word de ademhalingsoefeningen te doen. Maar dat is geen goed plan. Na drie zuchten val ik elke keer weer in slaap door de ontspanning die dat met zich meebrengt. Ik besluit om de oefeningen dan maar op een ander moment van de dag toe te passen. Ik ben erg benieuwd wat dit mij weer op gaat leveren, de toekomst zal het leren. Meer hierover in de volgende blogs!

De reden dat ik dit blog ben begonnen is dat er bij mij in mei 2013 Diabetes type 1 gediagnostiseerd is. Na deze diagnose ben ik een andere weg ingegaan en kan op dit moment (maart 2015) nog steeds zonder insuline. Hoe doe ik dit? En wat komt er allemaal op mijn weg? Ik ben op zoek naar soortgelijke ervaringen en zoek wereldwijd. Maar ik kan niemand vinden met deze ervaring. Leuk als je mij volgt en een reactie achter laat. Volgende keer meer……..

Advertenties

12 gedachtes over “September 2014: IJSBAD, Wim Hof, The Iceman

 1. Heel interessant 🙂 Misschien ga ik ook een cursus doen bij iemand, ik kreeg net een uitnodiging van een cursist die ook de Kilimanjaro heeft beklommen met Wim. Lijkt me zeker interessant, al ben ik een aardige koukleum 😛

  Like

  1. Beste Ellen, wat mooi dat we dezelfde weg in zijn gegaan! In totaal heb ik 3 weken insuline toegediend aan mijzelf. De eerste weken heb ik gegeten volgens de schijf van vijf. Daarna ben ik over gegaan op het voedingspatroon waar we daarvoor al mee bezig waren. En in combinatie met sport was is ik een week daarna van de insuline af. Hoe lang ben jij al van de insuline af? En je bent ook diabetes type 1?

   Like

 2. Hi there

  thanks for the feedback;)
  I did read your blog already and from what I understand I’m trying to do just the same as you are with my diabetes type1, that i was diagnosed with just 1 year ago.

  I’ve come across wim hof just very recently so with his method i’m just starting now. but i’ve been deep into yoga and yoga pranayama breathing exercises for the last year, as well as many other approaches of which each leaves a bit of a mark ob my body’s health, my mind and my way of thinking…

  i started all this because when i got diagnosed something in me said ‘if you created this to yourself, go and find what needs ro change in order to make your mind and body feel good again and ultimately be good again’….
  would be way cool to exchange infos, I, too, have been looking for someone who tries and believes in other things but ‘insulin’ as well

  verena, from salzburg

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s