Juni 2015- Een anti-climax!

De honeymoon fase is over, nu ben ik echt getrouwd met insuline!
Woensdag 17 juni ben ik naar het UMC Leiden geweest voor een consult na 2 jaar insulinevrij leven bij diabetes type 1. Ik wilde tijdens dit consult graag weten wat de mogelijkheden voor mij waren om mee te doen als proefpersoon op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Helaas. Er is niets nieuws voor mij onder de zon. Meedoen als proefpersoon met een wetenschappelijk onderzoek in de VS kan niet, tenzij ik mij daar aanmeld en regelmatig beschikbaar stel. Dat is onmogelijk, jammer. Maar ik heb wel het gevoel dat ik alles geprobeerd heb om eruit te halen.
Het consult waar ik lang naar toe geleefd had werd een ware ANTI-CLIMAX! Mijn bloedsuikers waren die dag nog nooit zo hoog. Vanaf deze dag ben ik insuline gaan spuiten. Precies 2 jaar nadat ik gestopt ben met insuline ben ik weer gaan gebruiken. Soms denk ik: toeval bestaat niet!

Samen met mijn vrouw heb ik weer het een en ander doorgenomen m.b.t. het spuiten. Een heleboel wist ik gewoon niet meer. Hoe stel je de eenheden in, hoe moet het naaldje op de pen, op welke plek spuit ik het in? Dat laatste was nog wel iets om over na te denken. Doordat het deze afgelopen weken minder ging met mijn bloedsuikers ben ik ongeveer 3 kg afgevallen en er zit nu geen enkel vetje meer op mijn lichaam. Gelukkig heb ik de kortste naaldjes…

Ontzettend jammer is het dat ik nu afhankelijk ben van de insuline. Maar deze periode is ook bijzonder mooi geweest.
Ik heb zoveel geleerd over mijzelf en over deze ziekte. Ik heb geleerd dat als ik iets wil, dat ik daarin ook heel ver kan gaan. Ik heb geleerd dat ik meer een balans moest zoeken in mijn leven. Ik heb geleerd beter naar mijzelf te luisteren. Ik heb geleerd om signalen die mijn lichaam geeft beter te voelen. En daarbij heb ik een andere betekenis van voeding leren zien.
Maar vooral heb ik geleerd wat een enorm ingewikkelde ziekte dit is als je kijkt naar het beheersen van je bloedsuikers. Dat bloedsuikers niet alleen bepaald worden door je voeding, maar ook door trainen en door stress. Voeding, trainen en stress bepalen niet alleen je bloedsuikers in positieve maar ook in negatieve zin!

Zelf denk ik dat ik nu zoveel heb geleerd dat het mij goede handvatten geeft om de komende periode van mijn leven met heel weinig insuline (1x daags langwerkende insuline) door te komen. Ik denk ook met deze lifestyle een weg in gegaan te zijn waarbij de kans op complicaties door deze ziekte minimaal zal zijn. Een garantie is het natuurlijk niet, helaas.

Een remissie van de ziekte was mijn doel, helaas niet gelukt.

Het is jammer dat ik deze ziekte nodig had om tot deze lifestyle te komen. Gelukkig heb ik 4 gezinsleden meegetrokken hierin. Wellicht bespaart het hen narigheid voor in de toekomst!

Schermafbeelding 2015-05-16 om 13.36.40

Advertenties

4 gedachtes over “Juni 2015- Een anti-climax!

 1. …. wat een tegenslag en een verrijking van je levenservaring! Ik deel de ervaring van AM van der Vaart. Jij hebt mij ook gemotiveerd om Paleo te gaan eten en te zoeken naar elementen welke mijn lichaam versterken ipv verslechteren. Hierdoor gebruik ik ook nog maar de helft van de insulinedosering en ben ik me veel fitter/blijer gaan voelen.

  Dank je wel!!!!

  Like

 2. Wat naar voor je dat de diabetes uiteindelijk toch gewonnen heeft.
  Ik heb op dit moment ruim een jaar diabetes type 1.
  En ik heb soms nog steeds periodes dat ik geen insuline hoef te gebruiken en dat mijn bloedsuikers op die momenten tussen de 4 en 5 mmol/L blijven liggen. Zolang ik niet meer dan 10 á 20 koolhydraten per dag eet. Wat met een beetje kennis van voedsel niet echt een uitdaging meer is.
  Helaas voor mij houd ik wel van wat koolhydraat rijk voedsel. dus langer dan 3 dagen zonder insuline lukt mij niet echt goed, omdat die boterham met hagelslag en een glas melk toch wel erg lekker zijn.
  Sinds het laatste bericht hier ben ik met mijn internist en diabetes verpleegkundige gaan praten die erg star zijn en er zou niets extra’s onderzocht worden behalve het standaard diabetes verhaal om te kijken of ik nog goed ben ingesteld.
  Maar sinds mijn laatste bezoek mag ik nu zelf beslissen wat ik wil meten en wanneer. Mede omdat ik nog steeds dagen zonder insuline kan (hadden ze nog nooit eerder gezien zoals bij mij). En ik bleef aandringen.
  Dat is de reden waarom ik je blog weer opzocht. Even de informatie opzoeken wat ik allemaal getest wil zien bij mijzelf en waarom.

  “Zelf denk ik dat ik nu zoveel heb geleerd dat het mij goede handvatten geeft om de komende periode van mijn leven met heel weinig insuline (1x daags langwerkende insuline) door te komen. Ik denk ook met deze lifestyle een weg in gegaan te zijn waarbij de kans op complicaties door deze ziekte minimaal zal zijn. Een garantie is het natuurlijk niet, helaas.”

  Dat moet prima te doen zijn denk ik. En ik denk ook dat je komend jaar nog wel periodes zal hebben zonder langwerkende insuline. (bij mij schommelt die langwerkende insuline behoefte nog maandelijks).

  Ik ben benieuwd hoe de komende maanden/jaren gaan verlopen met je insuline behoefte. Hoog zal deze waarschijnlijk nooit meer worden. maar helaas blijf je insuline nodig hebben om suikers te verbranden.

  groeten,
  Sebastiaan.

  En bedankt voor alle informatie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s