Verdere escapades

Schermafbeelding 2015-09-21 om 19.19.54

Op dit moment ben ik 3 maanden bezig met insuline. Ik spuit 1x daags een kleine hoeveelheid langzaamwerkende insuline. Dat is voldoende om goede bloedsuikers te houden. Natuurlijk eet ik nog steeds hetzelfde, maar nadat ik gestart was met insuline kwam ik in 1 week wel 2 kg aan. Op dit moment ben ik 6 kg zwaarder dan in juni en ik ben er wel blij mee. Mijn BMI is aan de hoge kant. Net geen overgewicht zegt het! Haha. Echt flauwekul want ik ben nog steeds helemaal strak. Met moeite weet ik een plekje op mijn lichaam te vinden waar nog een vetje zit. Ik spuit nu hoog in mijn bil met de kleinste naaldjes die er zijn. Dat gaat allemaal goed. Maar ik moet er nog steeds aan wennen dat ik mijn insuline en meter mee moet nemen als ik ’s avonds weg ga. Overdag neem ik mijn bloedsuikermeter niet mee. Hypo’s heb ik bijna niet. Vanochtend had ik toevallig wel een hypo: 3,8 mmolHg. Gek genoeg als ik dan 2 eieren met spek eet en zaden/notenbrood en een cappuccino (mijn enige zonde, geloof ik) ben ik daarna weer helemaal boven Jan. Dus geen enorme koolhydratenbom erin. De melk én de koffie is waarschijnlijk al genoeg om het een en ander op te krikken.

Toch heb ik de afgelopen maanden niet stil gezeten nadat ik een consult heb gehad bij het LUMC. Via één van mijn contacten heb ik een mesoloog bezocht. Dit was voor mij een logische stap omdat het reguliere circuit niets voor mij kan doen. Mesologie verbindt wetenschappelijk medische kennis met kennis uit de traditionele geneeswijzen. De mesoloog nam een uitgebreide anamnese af middels technieken uit de Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Ik was verbaast te horen dat 5000 jaar geleden in de Ayurvedische geneeskunde 20 verschillende soorten diabetes beschreven zijn! In de wereld zijn duizenden mensen zijn die niet de beschikking hebben over insuline maar toch de bloedsuikers met alternatieven redelijk onder controle kunnen houden. De behandeling richt zich nu op het toepassen van kruiden en supplementen die mijn immuunsysteem en darm moeten ondersteunen/beter maken. Daarnaast heb ik het advies gekregen om sterk te minderen met koffie. Koffie, ook zonder suiker, verhoogd bepaalde hormonen wat kan resulteren in een verhoogde bloedsuiker.
Van bepaalde groentes weten we dat ze de bloedsuikers omlaag brengen, bijvoorbeeld Karela (zie foto boven) verkrijgbaar in bijna elke toko. Ook hierin ga ik mij meer verdiepen.

Een lichamelijk onderzoek behoort eveneens tot de anamnese. Tijdens dit onderzoek kwam naar voren dat mijn buikvlies aan de bovenkant veel te strak zat. Hier heb ik geen last van. Maar het kan de werking van de alvleesklier wel degelijk in de weg staan, zei de mesoloog. Zij heeft mij doorgestuurd naar een osteopaat. Hij heeft massage op het vlies toegepast. Dit moet in totaal 3x in een half jaar gebeuren. Het leek wel of ik enige tijd daarna wel enigszins ontregeld was met mijn bloedsuikers. Het is opmerkelijk dat er naar een vastzittend buikvlies niet gekeken wordt in de reguliere westerse geneeskunde terwijl dit dus wel in de andere geneeskunde wel wordt bekeken. Al met al vind ik het proberen waard.

Vaak krijg ik de vraag of ik het nou echt zo erg vind om insuline te gebruiken. Er zijn miljoenen mensen met diabetes die insuline gebruiken. Waarom leg ik mij er niet gewoon bij neer?
Na 2 jaar in de honeymoonfase zonder insuline te zijn geweest gebruik ik nu een kleine hoeveelheid insuline. En écht! Ik merk het verschil. Ik voel mij beter zonder insuline! Mijn project is gewoon nog niet ten einde, dat voel ik gewoon. En op dat onderbuik gevoel gaan we gewoon nog even door met dit project. Wordt vervolgd…

6 gedachtes over “Verdere escapades

  1. Wat een zoektocht en ook denk ik soms een strijd.
    Het blijkt maar weer dat we toch nog niet alles van het lichaam weten en/of niet toepassen.
    Respect dat je het zo volhoud.
    X Anita

    Geliked door 1 persoon

  2. Beste Gertjan,

    Bedankt voor het delen met de wereld van wat je doet! Inspirerend! Ik heb zelf inmiddels ruim 40 jaar type 1, ik ga daar verder niet over door, want ik weet niet of deze mail ook publiekelijk te zien zal zijn. Maar ik snap heel goed dat je doorgaat en het ontroert me!

    Hartelijke groet,

    Ellen

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    Like

  3. Ha, Bittermeloen of Sopropo in het surinaams. Flink bitter maar lekker als je het een beetje verstopt in andere groenten. http://www.edsreceptensite.nl/recepten-uit-suriname/gevulde-sopropo/

    Alles wat bitter is, is eigenlijk goed voor diabetes. Bij onze groenten is het bitter er grotendeels uitgekweekt. Witlof,spruitjes ect.
    Gelukkig komen er ook weer bepaalde groeten in de belangstelling, zoals mosterdblad en bloedzuring (meer zuur dan bitter)
    Niet in de winkel maar zelf kweken !

    Te gek Gertjan, hoe jij met je diabetes omgaat. Inspirerend ❤

    Like

Plaats een reactie