Bloggen met zekerheid

IMG_6177

Na ruim een jaar schrijf ik weer eens een blog. Reden voor deze relatieve lange interval is het feit dat ik enkel mijn bevindingen wil opschrijven met een bepaalde mate van zekerheid. Maw. pas als de effecten op mijn vele experimenten stabiel zijn schrijf ik het op.

Waar ik in januari 2016 mijzelf nog een geringe aantal eenheden langzaam werkende insuline per dag (10 IE) toediende, begon ik de maanden erna aardig ‘uit de pas te lopen’. Ik starte veelal de dag te hoog en dat kreeg ik niet altijd meer naar beneden door bijvoorbeeld te sporten. Uitzonderingen bevestigen uiteraard de regel want ik dook ook wel eens sterk omlaag met een hypo als gevolg…..
De stabiliteit waar ik de eerste jaren zo op kon bouwen werd steeds minder en ik wist niet echt wat te doen. De langzame insuline verhogen en de kans op hypo’s vergroten of met snelle insuline eea. corrigeren? Na overleg met de internist en na analyse van de bloedwaardes ben ik in april 2016 dan ook snelle insuline gaan spuiten. Met enige tegenzin start ik hiermee immers zo veel hoge bloedsuikers kan toch ook niet goed zijn. De hoeveelheid bepaalde ik op basis van mijn waardes voor een maaltijd en corrigeerde dit vervolgens.
So far so good, ik kwam de zomer door, maar het jojo-en begon. Uitschieters naar boven en beneden als gevolg.

Na de zomer besluit ik ‘in te grijpen’.
Ik besluit om mijn krachttraining op te voeren en start onder begeleiding 4 keer per week een uur intensief te trainen op zoek naar de zogenaamde supercompensatie.
Mijn gedachte is dat ik met meer spieren in het dagelijkse leven ook meer verbrand en dus in bloedsuikerwaardes omlaag ga.
6 Weken lang ga ik tot het uiterste en mijn waardes zijn de eerste drie weken weer stabiel…..gevolgd door extreme uitschieters.
Ondanks dat ik extra eiwitten neem om mijn spieren goed te kunnen opbouwen, kom ik er na de eindmeting achter dat ik een percentage van mijn spieren ‘op heb gegeten’, mijn vetpercentage toegenomen is en kan ik dit experiment als mislukt beschouwen. De stelling van mijn sportschool-instructeur dat je geen spieren kan opbouwen zonder koolhydraten (die ik nog steeds niet eet) wordt bevestigd.
Het duurt vervolgens drie maanden voordat ik weer op het niveau van voor de zomer zit.

Ik blijf zoeken naar oplossingen want in het begin van 2017 nemen de hypo’s (en daar op volgende hypers) gestaag toe, vooral ’s nachts ben ik vaak in de weer.
Het is inmiddels april en heb een afspraak bij de endicrinoloog. Hij constateert in mijn laatste bloedonderzoek dat mijn eigen aanmaak van insuline nu definitief weg is.
Krijg wat complimenten dat ik dat 4 jaar uitgehouden heb en ga met een recept voor een nieuw soort langzaamwerkende insuline (Tresiba) en een afspraak met de diabetesverpleegkundige de deur uit. Zij stuurt mij ook door naar de diëtiste die een zogenaamde ratio berekening moet maken mbt. de hoeveelheden insuline.
Het gesprek met de diëtiste is een heuse eye-opener, zij kan namelijk geen ratio berekenen op basis van mijn voedingsdagboek.
Zij mist de koolhydraten in mijn voeding en vraagt zich af waarom ik snelle insuline spuit…. ik kijk mijn vrouw aan en we denken allebei hetzelfde…..
Aan tafel bij de diëtiste bespreken we het volgende experiment, we stoppen met de snelle insuline (op eigen verantwoording)!
De diëtiste benadrukt wel 10 keer dat we vooral voorzichtig moeten zijn, maar dat is nou eenmaal de story of our live en we zijn vastberaden!

Zo gezegd, zo gedaan. De langzaam werkende Tresiba gaat omhoog en de snelle Novorapid in de vuilnisbak! Vanaf dag 1 weet ik niet wat me overkomt, ik ben weer zo strak als maar kan.
Start dagelijks flink laag in de normale range (4-5) en eindig aan het eind van de dag aan de bovenkant (7-8). Nog fijner is het voor Annette dat ik ook vanaf dezelfde dag niet meer snurk….wat ook al weer een jaar lang weer de kop op stak.
Nu een maand na het starten van dit experiment zie ik steeds weer een mooie vlakke lijn uit mijn bloedsuikermeter komen en durf weer een blogje te schrijven.
Ik ga met een gerust hart moedig voorwaarts. Fijne zomer iedereen!

Met vriendelijke groet,
Gertjan Otto

Advertenties

5 gedachtes over “Bloggen met zekerheid

 1. Gaaf weer van je te horen!
  Ben benieuwd hoelang de tresiba bij jou werkt;
  ik had van de internist begrepen dat het 36 tot 72 uur kan werken.
  Helaas heb ik het niet zo lang geprobeerd, want ik moest de hele dag “corrigeren” met rapid.
  Groet, Irma

  Like

 2. Hi Gert Jan, ik lees je blog en wil toch iets kwijt ook al is het niet in lijn met je denkwijze. Stop het gevecht, accepteer dat je diabetes hebt en spuit insuline als je het nodig hebt. Het is een lichaamseigen stof die je niet meer zelf aanmaakt. Hoe erg is het om dit dan maar extern toe te dienen? Heb het idee dat je dit als “falen” ziet en blijft vechten. Je alvleesklier faalt maar dat wil niet zeggen dat jij ook faalt. Acceptatie is wellicht een deel van de oplossing om weer in de breedte van het leven te genieten en ‘gewoon’ te genieten van sport. Tenzij je plezier schept in de continue strijd natuurlijk. Het is een gevecht dat met de huidige medische wetenschap nog niet te winnen is. Fijn dat je omgeving je bewondert maar die hoeven het dagelijkse gevecht niet aan. Goed bedoeld maar wellicht niet de woorden die je wilt horen. Veel sterkte en succes sowieso met het leven met Diabetes. Groet, Michel

  Like

  1. Ik zie het gelukkig niet als strijd. Geniet van het leven en van de sport. Maar denk dat de westerse medische wetenschap niet altijd de juiste kant opgaat. Het is een uitdaging die ik ben aangegaan. Geen strijd. Mijn hoogste doel is nog altijd ‘gezond ouder te worden’. Het feit dat ik mij nu zoveel beter voel zonder snelwerkende insuline bevestigd voor mij dat mijn gevoel goed is.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s