DE ZAKKENDE LIJN TE PAKKEN

WhatsApp Image 2017-07-22 at 10.16.27.jpgOp dit moment gebruik ik drie maanden Tresiba (een redelijk nieuw soort langwerkende insuline) en heb ik een consult bij de internist.
De dagelijkse controles van mijn bloedsuikerwaardes zijn nog steeds goed en ik stuur wat bij met het ophogen of verlagen van deze insuline (éénmaal per dag) als ik iets te hoog of te laag zit.
Nog steeds train ik vier keer per week en continueer mijn eetpatroon. Doordat ik nu de Tresiba gebruik en niet meer de kortwerkende insuline erbij, val ik weer af, snurk niet meer en voel me supersterk.

Vol vertrouwen stap ik dan ook de spreekkamer binnen bij de specialist die mij recent geholpen heeft, met een goed onderbouwde brief, om bij mijn zorgverzekeraar voor een Freestyle Libre te pleiten.
Ik wil namelijk meer inzicht krijgen in het verloop van de bloedsuikerwaardes tussen de huidige momentopnames door.
De Freestyle Libre meet de bloedsuikers continue middels een plakker op je huid en kan je digitaal aflezen. Het geeft inzicht in de schommelingen van de bloedsuikers, maar wordt niet vergoed in Nederland.
De aanvraag die ik doe, wordt bij de verzekeraar, die innovatie hoog in het vaandel heeft, met als speerpunt ‘keer diabetes om’, met een standaardbriefje afgedaan.
Ik ga in verweer en onderbouw mijn situatie nogmaals, verwijs naar mijn website, hun eigen website en jaarverslagen, reken zelfs de besparing voor de verzekeraar uit en vraag om coulance, wat ik ook nog uit moet leggen wat dat is.
Maar alle moeite ten spijt ik krijg nul op rekest.
Wel wordt er nu toegelicht dat de Freestyle Libre nog niet voldoende getest en aantoonbaar bewezen betrouwbaar is.
Het komt onze verzekering VGZ dus niet goed uit. En dat in de wetenschap dat zorgverzekeraars in een flink aantal andere Europese landen deze moderne manier van meten en dus inzicht voor de patiënten verschaffen wel volledig vergoeden.

Terug naar het consult, de standaard metingen worden gedaan en ik krijg de uitslag van het bloedonderzoek.
Wow, wat een ommekeer heeft de overgang naar Tresiba en het skippen van de kortwerkende insuline teweeggebracht!
De HbA1c waarde, een soort gemiddelde bloedsuikerwaarde over een langere periode, is net zo hard aan het zakken als dat het begin van het jaar steeg.
Ik ben hard op weg om weer in het ‘veilige’ gebied van 53 te komen.
Daar wil ik graag zijn omdat de kans op vervelende complicaties niet bekend zijn met deze waardes.
Ik loop met een brede grijns de spreekkamer uit.
In de praktijk van mijn internist ben ik de enige patiënt die zonder snelle insuline toe kan en de verwachting voor mij is dat deze situatie van een blijvend karakter is zolang mijn leefstijl hetzelfde blijft.
Nou dat is echt geen probleem.

Als ik op de afgelopen vier jaar terug kijk kan ik maar een conclusie trekken, wat een rommel is die snelle insuline (voor mij is geweest).
Dat zou ik eigenlijk de zorgverzekeraar(s) moeten melden.
Maar eigenlijk weet ik het antwoord al.
Het zal wel weer zo’n standaardbriefje zijn met zoiets dat mijn cases niet voldoende onderzocht (n=1) is en er geen causaal verband gevonden is met koolhydraatarme voeding en voldoende bewegen in combinatie met diabetes type 1.
Maar wat in mijn optiek eigenlijk bedoeld wordt is dat het huidige businessmodel niet meer klopt als er geen snelle insuline meer gebruikt wordt en daardoor complete industrieën en financiële systemen naar de Filistijnen gaan.
Met andere woorden, deze industrieën en financiële systemen hebben dus baat bij een zieke maatschappij.
Mooie woorden op websites, zoals bij mijn zorgverzekeraar https://www.cooperatievgz.nl/sitecollectiondocuments/vgz%20maatschappelijk%20jaarverslag%202016.pdf oa. dat de zorg beter kan tegen lagere kosten, de patiënt meer te betrekken bij het behandelplan en meer samen te werken met zorgaanbieders, worden dus in de praktijk keihard de kop ingedrukt.

Advertenties

3 gedachtes over “DE ZAKKENDE LIJN TE PAKKEN

 1. Hee Gertjan, ik heb sinds half januari de Freestyle Libre en zou niet meer zonder willen. Tresiba gebruik ik nu zo’n 2 maanden en mijn nachtelijke hypo’s en middaghypers zijn aanzienlijk minder. Ook heb ik ’s avonds veel minder kortwerkende Novorapid nodig.
  En verzekeraars, praat me er niet van. Belachelijk dat de Freestyle libre volgens mij in alle landen om ons heen wordt vergoed en hier niet. Het geeft zo veel inzicht in je patroon, dat je je medicijnen er veel beter op kunt afstemmen en ook de effecten van je medicijnen en voedsel op je bloedsuikerspiegel kunt zien. Superhandig. Maar wel een dure hobby.

  Like

 2. Fantastisch, dat je weer betere controle hebt.

  Inderdaad goed, de Tresiba. Gebruik ik nu ook 4 mnd. ipv Lantus.
  De werking is écht langer (zoals wordt beloofd) over de 24 uur zelfs, dan de Lantus, die eigenlijk maar 18 uur werkt.

  Dr. Bernstein zegt dat hij daarom de dosis in 2 gedeeltes spuit: ’s morgens en ’s avonds.
  Heb ik geprobeerd maar ik vond het niet goed werken en niet alleen om het 2 x spuiten.

  De Tresiba geeft mij een heel rustig beeld zonder veel ups en downs (hypers en hypos)

  Over de kortwerkende insuline, heb ik dezelfde ervaring. Weleens geprobeerd, maar laatst weggegooid, want over de datum, lol. Zo weinig gebruikt !

  Rotzooi, alleen misschien nodig als je veel koolhydraten wilt eten 😀

  Like

 3. Hoi Gertjan, en anderen, ik heb vorig jaar Mariëlla Kunst leren kennen die het nu al meerdere jaren lukt om zonder medicatie te leven (met type 1 diabetes). Een erg prettige vrouw die nu ook bezig is een methode op te zetten om anderen hiermee te helpen. Misschien ook interessant voor anderen dus! Zie hier haar eigen verhaal op haar website:
  http://verbeterkunst.nl/Mijn-persoonlijk-verhaal/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s